Umíte hospodařit s jídlem nebo běžně spoustu potravin vyhuzujete? Konzumní způsobe života a množstevní slevy vedou v posledních letech k přílišnému nakupování potravin, které má za následek jak zvyšující se obezitu populace, tak i mrhání s jídlem.
Třetina lidí v loňském průzkumu agentury Ipsos uvedla, že z nakoupených surovin navařila příliš mnoho jídla. Ve více než 60 procentech pak lidé potraviny nestihli sníst a zkazily se. V řeči čísel ekonomové odhadují, že průměrná domácnost ročně vyhodí potraviny za přibližně 20 tisíc korun.
Plýtvání potravinami se tak stalo fenoméne moderní civilizace. Marketingový expert Milan Postler říká: „Je to problém společnosti. Když se podíváte do jiných zemí světa, pohled zákazníků na společenskou odpovědnost firem je daleko silnější. Vůbec nejsilnější je v Austrálii.“ Zdá se, že naše společnost se ještě dosytosti nenabažila veškerých výdobytků konzumního života mnohdy to vypadá, že žijeme pouze pro jídlo.
Avšak trend pomalu spěje ke změně. Postler zároveň připouští, že mladší generace, jsou orientovány více ekologicky. A to i ve vztahu k jídlu. „Mladí lidé si to uvědomují a berou to jako normu, jako samozřejmost. Teď je otázka, co s tím, jak to dostat ještě dále. Protože ani mladí lidé se nechtějí vzdát konzumu,“ říká Milan Postler.
V loňském průzkumu organizace Zachraň jídlo uvedla třetina mladých lidí, že se snaží potraviny zpracovávat zcela beze zbytků. Tedy včetně například natě nebo slupek. Což je jen dobře, proto doufejme, že se tento trend bude i nadále zvyšovat, a že ekologie a šetrný přístup k životnímu prostředí i zdrojům nebude bráno jako sprosté slovo.
Více se dozvíte v rozhlasové reportáži.
Zdroj: Český rozhlas